Student Support for Educational Systems

Brightspace leren kennen

Updated on

Hoe navigeer ik binnen Brightspace?

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je binnen Brightspace navigeert. 

De minibar

Wanneer je in Brightspace inlogt, beland je op de homepage. Rechtsbovenin het scherm vind je een basismenu, de minibar.  

 1. Bekijk de lijst van je cursussen (Course Selector). Je kunt een cursus zoeken, selecteren en vastpinnen aan je homepage. 
 2. Subscription alerts: bij Discussions stel je in of je meldingen wilt ontvangen van nieuwe reacties op discussieposts. Klik op het commentaarwolkje om de reacties te bekijken. Een nieuwe melding herken je aan de oranje stip.
 3. Update alerts: je ontvangt een melding wanneer een docent inhoud toevoegt aan een cursus of announcements, cijfers of deadlines publiceert. Klik hiervoor op het belpictogram. Een nieuwe melding herken je aan de oranje stip. 
 4. Onder je eigen foto/naam bekijk je de instellingen met betrekking tot je profiel, notificaties en account.

Je persoonlijke homepage

Wanneer je in Brightspace inlogt, land je op jouw persoonlijke homepage. Iedere persoonlijke homepage heeft dezelfde indeling (ongeacht of je student of docent bent).

 1. Je ziet een overzicht van je twaalf laatst bezochte cursussen. NB: Brightspace vult het aantal cursussen op je persoonlijke homepage aan tot twaalf, ook als je niet twaalf cursussen hebt gepind.
  • In sommige cursussen staan iconen met getal in een oranje kader. Deze iconen staan voor Activities (Assignments, Discussions en Quizzes). Het getal in het oranje kader geeft aan hoeveel ongelezen items je hebt staan binnen die Activity.
  • Klik op de naam van een cursus om deze te openen.
  • Klik op View All Courses om alle cursussen te zien.
 2. Onder Announcements zie je centrale mededelingen, bijvoorbeeld over onderhoud van weblectures of Turnitin (dus geen mededelingen over specifieke cursussen). Je verwijdert (en archiveert daarmee) een announcement door op het kruisje rechtsbovenin de announcement te klikken. Klik op Announcements of op Show All Announcements om alle actieve en gearchiveerde (dismissed) announcements te zien.
 3. In jouw persoonlijke Calendar zie je activiteiten uit al je cursussen. Onder Upcoming events zie je de activiteiten weergegeven in een lijst. Klik op Calendar om de agenda te openen. 

Wil je vanaf een andere pagina terug navigeren naar jouw homepage? Klik dan op het Universiteit Leiden logo in de linkerbovenhoek van je scherm.

Course Home

Je navigeert naar een cursus door:

 • Op de homepage op een cursus te klikken. Je landt op Course Home.
 • In de Course Selector op de naam van de gewenste cursus te klikken. Je landt op Course Home.

Om vanaf een andere pagina terug te keren naar de Course Home, klik je op Course Home in de navbar of op de cursusnaam boven in het scherm.

Het navigatiemenu van de cursus is voor alle opleidingen van Universiteit Leiden gelijk en noemen we de navbar. Vanaf hier navigeer je naar: 

 • Course Home: ga terug naar de cursus startpagina vanaf iedere andere pagina in de cursus.
 • Content: hier vind je het cursusmateriaal onderverdeeld in verschillende modules (bijvoorbeeld per week). 
 • Grades: Hier kun je een Grade Book (cijfers) bekijken. 
 • Course Tools: vanuit hier kun je navigeren naar verschillende onderdelen; Assignments, Checklists, Discussions, Groups en Quizzes.
 • Help: via de helpknop navigeer je naar de Universiteit Leiden Brightspace support site (Screensteps).
 1. Hier zie je de Course Naam.
 2. Dit is de Course Banner. Mogelijk zie je de eerste keer een pop up.
 3. In the Visual Table of Contents kun je snel navigeren naar de gewenste modules.
 4. Onder Announcements zie je de meldingen specifiek voor de cursus. Via notificaties kun je instellen dat je nieuwe announcements ook per mail wilt ontvangen.
 5. In de Calendar zie je activiteiten in de cursus, zoals bijeenkomsten, deadlines van opdrachten en te lezen materiaal.  
Previous Article How to Brightspace for students (alleen Engels), korte video
Next Article Hoe kan ik inloggen in Brightspace?