Student Support for Educational Systems

FAQ Studenten

Updated on

Hier kun je verschillende 'Frequently Asked Questions' vinden die studenten vaak vragen aan Brightspace Support. De FAQ's zijn onderverdeeld in de volgende categorieën:

Account

Assignments

Brightspace algemeen

Brightspace Toegang en Cursussen

Discussions

Grades (cijfers)

Quizzes

Support

Systeemvereisten

Video's / Weblectures

Account

Hoe log ik in op Brightspace?

Ga naar brightspace.universiteitleiden.nl, een inlogscherm verschijnt. Voor meer info over inloggen op Brightspace lees het volgende artikel: Hoe kan ik inloggen in Brightspace?


Mijn account werkt niet

Controleer of je op de account services van de universiteit kan inloggen. Indien je ook niet direct bij ULCN kan inloggen, is er mogelijk een algemeen probleem met je gebruikersaccount. Graag het verzoek om een mail te sturen naar [email protected]. Zij kunnen je verder helpen met generieke account problemen!

Indien het probleem zich enkel voordoet in Brightspace, ontvangen we graag een screenshot van de error melding zodat we verder kunnen onderzoeken waar mogelijk het probleem ligt. Zie Neem contact op met het Brightspace Support Team over hoe je contact met ons kunt opnemen.


Hoe check ik of mijn aanmelding bij Universiteit Leiden compleet is?

Pas als je aanmelding bij de Universiteit Leiden definitief is afgerond, krijg je toegang tot Brightspace. Je kan je  aanmeldingsstatus controleren op uSis

Navigeer naar uSis en klik in het selfservice-scherm op Aanmelding Opleiding

Controleer in het volgende scherm of je aanmeldingsstatus is voltooid. 

Als je aanvraag NIET op voltooid staat, heb je nog geen toegang tot Brightspace. Als je vragen hebt over je aanmeldingsstatus, bekijk dan deze online FAQ over aanmeldingen of neem contact op met de Front Office Studentenzaken via dit formulier.

Als je aanvraag is voltooid, maar je nog steeds geen toegang hebt tot Brightspace, kijk dan hier.

Assignments

Ik kan mijn assignment niet inleveren

Voor meer informatie over problemen met opdrachten inleveren, zie het volgende artikel: Assignments - Problemen oplossen voor studenten


Waarom kan ik geen feedback zien?

Feedback staat bij de opdracht. Als je je feedback wilt zien, klik op Course Tools > Assignments. Je landt op een overzichtpagina van de opdrachten van deze cursus. Voor meer informatie over het terugvinden van jouw opdrachten, zie het volgende artikel: Waar kan ik mijn eerder ingeleverde opdrachten terugvinden?

Als een oude opdracht er niet meer tussen staat, dan heeft de docent deze verborgen voor studenten. Neem dan contact op met de docent van je vak.

Als er bij een opdracht staat Not yet evaluated, dan heeft de docent de opdracht nog niet nagekeken.

Als er bij een opdracht staat Feedback: Read of Feedback: Unread, dan kun je de feedback bekijken door op Read/Unread te klikken. 


Brightspace Algemeen

Ik kan mijn vak niet openen of vinden in Brightspace

Voor meer informatie over waarom je een vak niet kan zien op Brightspace, zie het volgende artikel: Waarom kan ik mijn cursussen in Brightspace niet zien?


Ik zie geen content in Brightspace

Voor meer informatie over waarom je geen content kan zien in Brightspace, zie het volgende artikel:   Waarom zie ik niet alle inhoud van een cursus?


Ik kan een video niet openen

Zie voor meer informatie over problemen bij het openen van video's het volgende artikel: Waarom zie ik een access denied melding als ik een Kaltura video in Brightspace wil bekijken?


Welke notificaties ontvang ik en hoe kan ik dat instellen?

Voor meer info over notificaties instellen, lees het volgende artikel: Welke notificaties kan ik aan- en uitzetten en hoe koppel ik meldingen aan mijn e-mail?


Is er een Brightspace app beschikbaar?

Op dit moment raden we het gebruik van een app voor Brightspace niet aan. Er zijn diverse apps beschikbaar in de app store, maar deze worden niet door ons ondersteund. Gebruik van de apps is dus voor eigen verantwoordelijkheid.

In de browser is Brightspace volledig schaalbaar naar je scherm, daarom raden we aan de reguliere website te gebruiken.


Brightspace Toegang en Cursussen

Hoe schrijf ik me in voor cursussen?

Inschrijven voor cursussen doe je in uSis, waarna je automatisch in de cursus in Brightspace wordt toegevoegd. Zie dit artikel voor meer uitleg.


Hoe schrijf ik me in voor (werk)groepen binnen de cursus?

Onder Groups kun je klikken op View Available Groups voor een overzicht met de groepen waarvoor je je kunt inschrijven. Kies een groep en klik op Join Group. De groep staat nu onder My Groups. Voor meer informatie over het inschrijven voor werkgroepen lees het volgende artikel: Hoe schrijf ik me in voor (werk)groepen binnen de cursus?


Ik ben een nieuwe student, wanneer kan ik in Brightspace inloggen?

Studenten die in september 2021 starten met de studie aan de Universiteit Leiden kunnen vanaf half juli 2021 inloggen in Brightspace. Voorwaarde is dat de registratie volledig is.

Vanaf dat moment kun je inloggen met je studentennummer en bijbehorend wachtwoord.

Toegang tot vakken krijg je door je in te schrijven in uSis. Zie dit artikel voor meer uitleg. 


Waarom kan ik als alumnus niet inloggen?

Als Alumnus van de Universiteit Leiden kan je niet inloggen in Brightspace met je (voormalige) s-nummer. Enkel studenten met een actuele inschrijving aan de Universiteit Leiden hebben toegang tot Brightspace en onderwijssystemen. 

Indien je als alumnus een vak wilt volgen aan de Universiteit, kan je contact opnemen met de administratie van die betreffende dienst en/of faculteit. Zij kunnen er mogelijk voor zorgen dat je toegang krijgt tot Brightspace met een nieuw gast-account: je krijgt een nieuwe inlognaam. Indien goedgekeurd, zorgen zij er ook voor dat je wordt ingeschreven bij het vak in Brightspace.

Discussions

Waarom kan ik een Discussion niet zien?

Voor meer informatie over waarom je een discussie niet zou kunnen zien, lees het volgende artikel: Waarom kan ik een Discussion niet zien?

Grades (cijfers)

Waar kan ik mijn cijfers zien?

Klik op Grades in de navbar van je cursus. Je landt op de Grades homepage.

Op deze pagina vind je alle onderdelen die becijferd (kunnen) worden. Docenten kiezen zelf welke onderdelen ze becijferen op Brightspace, en of ze de cijfers alleen invoeren in uSis. Daarnaast kunnen docenten kiezen welke informatie er wordt getoond per onderdeel. 

Voor meer info klik hier: Grades homepage


Waarom kan ik mijn cijfer niet zien?

Voor informatie over waar je je cijfers zou kunnen zien, lees Waar kan ik mijn cijfers zien?

Staat er bij een Grade Item alleen nog een streepje (-)? Dan heeft de docent nog geen cijfer gegeven door dit onderdeel.

Staat de naam van een cijfer niet in jouw cijferoverzicht? Dan heeft de docent dit Grade Item nog niet aangemaakt of dan staat deze verborgen voor studenten. Neem eerst contact op met je docent als je denkt dat het cijfer zichtbaar zou moeten zijn. 


Quizzes

Hoe kan ik een Quiz attempt verwijderen?

Als student is het niet mogelijk om een quiz attempt te verwijderen. Neem contact op met je docent om te vragen of hij/zij jouw attempt wil verwijderen.

Systeemvereisten

Welke browserversies worden ondersteund?

Mogelijk krijg je onderstaande melding te zien als je Brightspace opent:

Brightspace leverancier D2L ondersteunt niet alle browsers. De volgende browsers worden niet ondersteund:

 • Microsoft Legacy Edge
 • Internet Explorer

De volgende browser versies (en ouder) worden niet meer ondersteund:

 • Chrome 67 
 • Android Chrome 67 
 • Firefox 67 
 • macOS Safari 12 
 • Chrome OS Chrome 67  
 • iOS Safari 11  

Als je de bovenstaande melding ziet, betekent dit dat je een verouderde versie van je browser gebruikt. We adviseren om je browser te updaten. Dit gebeurt bij browser versies ouder dan:

 • Chrome 90  
 • Chrome OS Chrome 90  
 • Mobile Chrome 90  
 • Safari 14  
 • Mobile Safari 14  
 • Firefox 88  
 • Chromium-based Microsoft Edge 90 

Probeer een andere browser

Als je problemen blijft ondervinden, raden we je aan een andere browser te proberen, omdat dit het probleem kan oplossen. Hieronder vind je een lijst met ondersteunde besturingssystemen en browsers:

Desktopbesturingssystemen:
Windows® 7, 8.1, 10
Mac OS X Intel v10.7 +, El Capitan 10.11
ChromeOS

Browsers:
We ondersteunen de nieuwste en een vorige versie van de volgende browsers:
Chrome
Firefox
Safari
Microsoft Edge

Is er een Brightspace app beschikbaar?

Op dit moment raden we het gebruik van een app voor Brightspace niet aan. Er zijn diverse apps beschikbaar in de appstore, maar deze worden niet door ons ondersteund. Gebruik van de apps is dus op eigen verantwoordelijkheid.

In de browser is Brightspace volledig schaalbaar naar je scherm, daarom raden we aan de reguliere website te gebruiken. 

Support

Hoe neem ik contact op met Support?

Voor meer informatie over contact met het Brightspace support Team, lees het volgende artikel: Neem contact op met het Brightspace Support Team

Video's / Weblectures

Ik kan de Kaltura Liveroom niet in

Een docent kan op twee manieren een link plaatsen naar een Kaltura Liveroom:

 1. De docent heeft de Kaltura Liveroom link beschikbaar gemaakt via de Kaltura Media Gallery. Dit is niet terug te zien in de content van de cursus.
  Ga naar Course Tools > Kaltura Media Gallery. Klik vervolgens op de knop Join Live Room.
 2. De docent heeft een link beschikbaar gemaakt in de content van de cursus.
  Klik op de link in de content.

Is het niet duidelijk hoe de docent de Kaltura Liveroom heeft ingesteld? Neem dan contact op met de docent.

Als de docent nog niet in de Liveroom zit, dan kunnen studenten nog geen toegang krijgen tot de Liveroom. Bij het openen krijg je hier een melding van. 

Ik krijg een error/access denied

Zorg ervoor dat je browser altijd is geupdate, lees ook Update je browser.

Is je browser up-to-date? Probeer dan een andere browser of verwijder de cookies en cache van je huidige browser. 


Leeg je cache and cookies

Hieronder vind je links naar elk van de ondersteunde browsers met een handleiding hoe je dit kunt doen.


Windows:
Chrome: https://support.google.com/accounts/answer/32050?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=nl
Firefox: https://support.mozilla.org/nl/kb/buffer-van-firefox-wissen
Edge: https://support.microsoft.com/nl-nl/microsoft-edge/browsergeschiedenis-weergeven-en-verwijderen-in-microsoft-edge-00cf7943-a9e1-975a-a33d-ac10ce454ca4
Mac OSX:
Safari: https://support.apple.com/nl-nl/HT204098
Firefox: https://support.mozilla.org/nl/kb/buffer-van-firefox-wissen
Chrome: https://support.google.com/accounts/answer/32050?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=nl


Previous Article Hoe gebruik ik voornaamwoorden op Brightspace?
Next Article Wanneer krijg ik toegang tot Brightspace en mijn cursussen?