Student Support for Educational Systems

FAQ studentenportaal

Updated on

Contact

Voor vragen over vakken en inschrijvingen kun je het beste contact opnemen met je onderwijsadministratie.

Voor vragen over het studentenportaal en MyStudyMap kun je contact opnemen met Support & Beheer studentenportaal.

Inloggen

Waarom kan ik niet inloggen in het portaal?

Pre-master studenten, gaststudenten, contractstudenten en exchange studenten kunnen niet inloggen in het studentenportaal en krijgen daarom de bovenstaande melding te zien. Deze studenten regelen hun studentzaken via usis en kunnen bij onduidelijkheid de onderwijsadministratie contacteren voor hulp.

Studenten kunnen 60 dagen voor aanvang van hun studie inloggen in het portaal. Studenten die dus in februari beginnen met hun studie, kunnen pas per december inloggen. 

Lukt het niet om in te loggen, probeer het eens met de stappen op deze pagina, misschien dat het dan wel lukt.

Lukt het nog steeds niet, volg dan onderstaande stappen: 

Probeer of je via een andere browser wel kan inloggen en gebruik de correcte link: https://mijn.universiteitleiden.nl. Het kan mogelijk ook helpen om de cookies en cache van de browser te legen. Zorg er vooral voor dat je de laatste versie van je browser gebruikt. Sluit alle openstaande browsers volledig af en start een nieuwe sessie. Een korte handleiding vind je hier.

Controleer daarnaast of je op https://account.services.universiteitleiden.nl/ kan inloggen. Indien je ook niet direct bij ULCN kan inloggen, is er mogelijk een algemeen probleem met je gebruikersaccount.

Indien het probleem zich enkel voordoet in het studentenportaal, neem dan contact op met de Helpdesk via https://helpdesk.universiteitleiden.nl. Stuur a.u.b. een screenshot van de error en vermeld welke browser en welk besturingssysteem je gebruikt. Zo kunnen we verder onderzoeken waar het probleem ligt.

Hoe kan ik uitloggen uit het portaal?

 • Klik op het rondje met je initialen rechts bovenaan de pagina
 • Klik nu op Afmelden bij studentenportaal

Waar kan ik mijn inschrijvingen vinden?

 • Log in bij het studentenportaal
 • Klik in het rijtje rechts op Inschrijvingen

Let op: Je kunt alleen deelnemen aan tentamens als je je hebt ingeschreven en je deelname hebt bevestigd.

Hoe kom ik bij MyStudymap?

 • Log in bij het studentenportaal
 • Klik in het rijtje rechts op MyStudymap

Hoe kom ik bij MyTimeTable?

 • Log in bij het studentenportaal
 • Klik in het rijtje rechts op MyTimeTable

Inschrijven

Waarom sta ik in een wachtrij nadat ik mijn inschrijving heb verstuurd?

Bij grote drukte (voornamelijk bij de start van de inschrijfperiode) kunnen de inschrijvingen niet tegelijkertijd verwerkt worden. Er wordt dan gewerkt met een wachtrij die op volgorde van binnenkomst wordt verwerkt. Lees HIER hoe de wachtrij precies werkt.

Waarom kan ik mij als eerstejaarsstudent niet inschrijven voor een vak?

Eerstejaarsstudenten worden in ieder geval in het eerste semester door de onderwijsadministratie van hun opleiding ingeschreven voor vakken. Check eventueel voor de zekerheid bij je onderwijsadministratie.

Waarom kan ik mij niet inschrijven voor een studieactiviteit?

Soms is het niet mogelijk om een studieactiviteit aan te klikken.  Je ziet de studieactiviteit wel staan en je ziet tevens in welk semester de activiteit wordt gegeven.  Dat betekent dat het nog niet geroosterd is en dat je je er nog niet voor kunt inschrijven. Dit verandert gedurende het semester vanzelf. Je ziet de studieactiviteit alvast zodat je hier rekening mee kunt houden in je planning. 

De activiteit die ik wil volgen zit vol, wat nu?

Dat is natuurlijk heel vervelend. Je kunt het beste proberen om je voor een andere studieactiviteit van hetzelfde vak in te schrijven

In uitzonderlijke gevallen worden activiteiten als 'vol' getoond vóór de inschrijving is open gegaan en/of blijven op 'vol' staan tijdens de inschrijfperiode. Deze activiteiten worden op een andere manier of op een later moment ingedeeld door de faculteit. Je kunt je hiervoor niet inschrijven via MyStudymap. Hoe het indelingsproces verloopt wordt gecommuniceerd door de opleiding. Bij twijfel of dit van toepassing is op jouw activiteit, kan je contact opnemen met de faculteit

Ik heb me ingeschreven voor een vak. Waarom krijg ik daar geen notificatie van?

Check je spamfolder; de kans is groot dat het bericht in je ongewenste e-mail terecht is gekomen. 

Dit is ongewenst en je kunt voorkomen dat dit in de toekomst nogmaals gebeurt:


 • Ga naar het e-mailbericht dat vanuit het studentenportaal is verzonden en beland is in de map ‘Ongewenste e-mail’ van je Umail-account
 • Bovenaan het mailbericht (zie onderstaande afbeelding) zie je de melding waarmee je kunt aangeven dat je de afzender [email protected] vertrouwt. Dat doe je door op de melding ‘Het bericht is geen spam’ te klikken. E-mailberichten zullen dan voortaan gewoon in de inbox terechtkomen.

Is mijn inschrijving in MyStudymap al verwerkt?

Na het verzenden van een inschrijving voor een studieactiviteit kan het even duren voordat de inschrijving in het systeem is verwerkt. Om te controleren hoe het verwerken van de inschrijving ervoor staat, is het mogelijk om in het studentenportaal de status van je inschrijving te controleren.

Bij grote drukte, zoals bij de start van de inschrijvingsperiode, kan het langer duren voordat je inschrijving verwerkt is. De verwerking van alle inschrijvingen gebeurt op volgorde van binnenkomst. Let op: dat je inschrijving verwerkt wordt, betekent niet automatisch dat je daadwerkelijk een plek krijgt voor die studieactiviteit. Dit is vooral van belang bij studieactiviteiten met een beperkt aantal plaatsen. Zie ook deze handleiding voor meer informatie. Voor vragen hierover kan je contact opnemen met je facultaire onderwijsadministratie.

Ik kan de activiteiten waar ik voor ben ingeschreven niet terugzien in mijn conceptrooster in MyStudymap. Hoe kan dat?

De activiteiten die al verwerkt zijn, zijn niet meer te zien in je conceptrooster in MyStudymap. Deze activiteiten zijn te zien in MyTimetable. Lees hier meer over MyTimetable.

Ik zie mijn inschrijving niet terug in MyTimetable. Hoe kan dat?

Je inschrijvingen in MyStudyMap worden automatisch verwerkt in MyTimeTable. Het kan zijn dat je inschrijving nog niet verwerkt is of dat de activiteit waarvoor je je wilde inschrijven al vol zit. Check de status van je inschrijving.

Ik wil een vak toevoegen vanuit de Studiegids, maar dat lukt niet. Wat gaat er mis?

Het zou kunnen zijn dat er een mismatch is tussen de Studiegidsnummers in de Studiegids en die in uSis. Controleer het nummer in uSis of neem contact op met de onderwijsadministratie van jouw faculteit. Het kan ook zijn dat je je al eerder in hebt geschreven voor het vak en het dus al in je Studieplan staat. In dat geval kun je het vak niet nog een keer toevoegen.

Ik ben klaar met plannen en wil me gaan inschrijven, maar dat lukt niet.

Waarschijnlijk lukt inschrijven nog niet omdat de inschrijfperiode nog niet is begonnen. Hier vind je meer informatie over het verschil tussen plannen en inschrijven.

Daarnaast staan activiteiten die je bij het plannen geselecteerd hebt maar die in uSis gesloten zijn nog niet op het scherm Klaar voor verzenden. Je krijgt een melding dat de inschrijving niet gelukt is, omdat de inschrijfperiode nog niet geopend is. Pas wanneer de activiteit opengaat, zal deze activiteit op het scherm worden getoond. Hier is een uitzondering op, namelijk als de activiteit nog gesloten is en in een ander semester plaatsvindt. Deze activiteiten zijn grijs gemaakt, omdat ze pas in het volgende semester te plannen zijn.

Wat gebeurt er nadat je je voorkeursopgave hebt doorgegeven?

Zodra de deadline voor het opgeven van je voorkeur is verstreken, gaat de opleiding aan de slag met het maken van de zo optimaal mogelijke verdeling. Daarna wordt iedereen ingeschreven via uSis. Je ontvangt hierover bericht in het Berichtencentrum. Vervolgens wordt de status van de desbetreffende activiteit in het statusscherm van MyStudyMap aangepast.

Ik heb mijn voorkeursopgave voor een activiteit doorgegeven, maar wil toch nog iets aanpassen. Kan dat?

Nee, helaas kun je nadat je voorkeursopgave hebt verzonden (oftewel door het inschrijfproces hiervoor bent gegaan) niets meer wijzigen. Neem contact op met je onderwijsadministratie als  je verder vragen hebt. 

Ik heb mij zojuist ingeschreven voor een activiteit maar heb me bedacht en wil me direct weer uitschrijven, dit lukt echter niet. Wat kan ik doen?

Nadat je op inschrijvingen versturen hebt geklikt, kan het even duren voordat je inschrijving goed verwerkt is. Pas als je daadwerkelijk bent ingeschreven, kun je je uitschrijven. Hierna geldt het omgekeerde ook weer: je uitschrijving moet geheel verwerkt zijn voordat je je opnieuw voor de studieactiviteit kunt inschrijven. Lees hier meer over de verwerking van je in- en uitschrijvingen en het controleren van hun status.

Ik heb me ingeschreven voor een studieactiviteit maar ik wil toch nog wat aanpassen, kan dat?

Ja, je kunt de studieactiviteit waar je voor bent ingeschreven nog wijzigen. Dit doe je door de studieactiviteit waar je voor bent ingeschreven te verwijderen en je voor een nieuwe activiteit in te schrijven. Hier lees je meer over in- en uitschrijven en het veranderen van specifieke studieactiviteiten. 

Kunnen er nog roosterwijzigingen plaatsvinden nadat ik heb gepland?

In de periode tussen het maken van je planning en de inschrijving kunnen er nog wijzigingen optreden. Zo kan het zijn dat een tentamen of een andere studieactiviteit pas later geroosterd wordt. Het is daarom noodzakelijk om de planning voor inschrijving nog eens goed na te lopen om te kijken of er iets toegevoegd of gewijzigd is.

Inschrijven tentamens

Moet ik mijn deelname aan een tentamen  bevestigen?

Nee, wanneer je bent ingeschreven voor een tentamen is je deelname automatisch bevestigd. Wel moet je het aangeven als je niet deelneemt aan het tentamen door middel van de bevestigingspagina.

Het is minder dan 10 dagen voor het tentamen en ik heb me niet ingeschreven. Kan ik nog deelnemen?

Neem contact op met de onderwijsadministratie van jouw opleiding met het verzoek om alsnog toegelaten te worden tot het tentamen.

Hoe kan ik me minder dan 10 dagen van tevoren uitschrijven voor het tentamen?

Ga naar Bevestig deelname tentamen in het studentenportaal en klik op Nee

Let op: als je dit minder dan 10 dagen voor het tentamen doet, kun je deze keuze vervolgens niet meer wijzigen. Zie deze link voor meer informatie.

Ik wil me inschrijven voor een hertentamen, maar er staat bij dat de inschrijving gesloten is. Wat betekent dit?

Als er naast een studieactiviteit Gesloten staat betekent dat dat de activiteit nog niet openstaat in uSis. Anders dan voor reguliere tentamens is de inschijftermijn voor hertentamens afhankelijk van je faculteit. Lees hier meer over in- en uitschrijven voor tentamens en het bevestigen van deelname. 

Wat betekenen 101 en 901 bij tentamens?

Een 101 tentamen is het standaard tentamen. Een 901 tentamen is een herkansing.

Studieresultaten

Waarom toont een voldoende cijfer in sommige gevallen als een onvoldoende?

Per punt 4.1.8 van de onderwijs- en examenregeling (OER, zie de reglementenwebsite) is het studenten onder voorwaarden toegestaan een tentamen waarvoor een voldoende is behaald te herkansen. Als een student voor zowel het eerste kans tentamen als de herkansing een voldoende heeft gehaald, toont het systeem een van deze twee voldoendes als een onvoldoende. Er kan immers maar één cijfer geldig zijn. De onderstaande afbeelding laat een tentamen zien waarvoor eerst een 6 is gehaald, en in de herkansing een 7.

Wanneer het filter voor onvoldoendes wordt aangevinkt, wordt het tentamen dat met een 6 is beoordeeld ook getoond:

Instellingen

Hoe wijzig ik mijn taalvoorkeur?

 • Log in bij het studentenportaal
 • Klik rechts bovenin op het rondje met je initialen
 • Wijzig je taalvoorkeur

Systeem

Is er een app beschikbaar voor MyStudymap?

Er is voor MyStudyMap geen app beschikbaar. Het is mogelijk om in de MyStudyMap omgeving terecht te komen door in te loggen in het studentenportaal en vervolgens te klikken op MyStudyMap. De website is te openen met een computer, een tablet of een smartphone.

Ik krijg een error/access denied

Zorg ervoor dat je browser altijd is bijgewerkt. Is je browser up-to-date? Probeer dan een andere browser of verwijder de cookies en cache van je huidige browser.  

Waarom mist er een collegejaar in het overzicht van mijn studieplannen?

In het geval dat je gedurende een collegejaar niet hebt ingelogd op het studentenportaal, dan wordt het studieplan van dat collegejaar niet meer getoond op het studentenportaal wanneer het plannen voor het nieuwe collegejaar is gestart.  

Next Article Neem contact op met het studentenportaal Support Team